къщи | зима | лято| забележителности | заведения | услуги и био храни | имоти |контакти

Музей

Банско

Музейте в Банско са включени в раздела 100 национални обекта. Може да ги видите като натиснете тук

Белица

muzeum belitsa

Началото на музейната сбирка в Белица е поставено през 1968 год.. Тогава сбирката се помещава в една от залите в сградата на читалище "Георги Тодоров". През 1995 сбирката е преместена в нова сграда, която е специално построена за тази цел през 1983 г. Историческият музей в Белица е съставен от шест отдела с различна насоченост, разположени на площ от 520 кв.м. В отдел "Археология" са намерили място екземпляри от различни археологически обекти в рамките на общината - неолитно селище в местността Равен, тракийско светилище в село Бабяк (Бабяшка чука), местността "Петрева църква" над село Горно Краище, местността "Темницко" на 12км.от Белица и на 2 км. от Парка за реадаптация на танцуващите мечки и от тракийско погребение в местността "Белишка чука" на 3 км. от град Белица. В археологическа зала 1 са изложени експонати от неолита, находки от тракийски светилища и надгробни могили, а в археологическа зала 2 е показан "Саркофага на конника" - уникален тракийски саркофаг, който е единствен по рода си на Балканите от 2500г. пр.н.е. Етнографската изложба отразява местния бит и култура на населението в общината. В една от залите е разположена изложба-базар от местни традиционни занаяти в областта на дърводелство, тъкачество, плетачество, предачество, вапцуване (боядисване с естествени материали), воловарство, доганджийство, пчеларство, бозаджийство, варене на сапун, иконопис и изделия от местните дървообработващи фирми. В музея намират място още зали "Възраждане" - снимков и документален материал от Възраждането и революционното движение, "Съвременна Белица" и художествена галерия.

Разлог

muzeum razlog

Музейното дело в Разлог води началото си от 1954 г. с придобиването на Парапунова къща, с цел превръщането й в музей. Назначен е музеен работник, започва ремонт на сградата и подготовка на експозиция. Къщата се намира на пл. "15-ти Септември 1903" 14 в града и е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е тип Разложко - Чепинска къща, в "братов" стил от края на 19. век, а този тип се счита за продължение на така наречените "симетрични къщи", които се появяват най-напред във Филипополис ( Пловдив) през втората половина на същия век. Официално музеят отваря врати през в 1957 г. като Къща - музей "Никола Парапунов" (Никола Парапунов - партизанин и командир на Разложката чета). Продължава да функционира като мемориален музей на Никола Парапунов и партизанското движение до 2000 год., когато е преструктуриран с решение на Общинския съвет в Исторически музей Разлог.

Елешница

muzeum eleshtnica

В изложбата са представени ценни находки от VІ – ІV хил. пр. Хр., ахреологически експонати от различни периоди, керамични съдове, етнография и документални материали от историята на селото. Музеят в Елешница притежава ценна колекция от археологически предмети, свързани с ежедневието и култовите практики на хората. Представени са оръдия на труда от камък и кост, антропоморфни и зооморфни фигурки, керамични съдове, открити по време на археологически проучвания в 1983 – 1985 г. от тогава ст. н. с. А. Радунчева и н. с. Васил Николов от Археологическия институт с музей при БАН, които са финансирани от мината в селото. Етнографските фондове на музея съдържат материали от дърво, метал, керамика, а също снимки и документи, отразяващи всички страни на народния живот от края на 19. в. Представените в експозицията занаяти са типични за поминъка на населението , вещи от производствения и домашния бит, образци от характерните за райнона традиционни костюми и накити.

Добринище

muzeum dobrinishte

В сбирката са експонирани материали, проследяващи историята на селището от древността до наши дни. Основни акценти са епохата на Възраждането, революционните борби и етнографията на района. В експозицията е включен документален и снимков материал, който дава визуална представа за важни събития и видни личности на града. Обособен е кът на участника в антифашистката борба Иван Козарев. В музея са показани разнообразните носии, тъкани и предмети на бита от Добринище.