къщи | зима | лято| забележителности | заведения | услуги и био храни | имоти |контакти

Етнографски комплекси

Ковачевица

kovachevica

От 1977г. с. Ковачевица община Гърмен е обявена за архитектурно-исторически резерват под закрилата на UNESCO. В селото са съхранени повече от 100 възрожденски къщи в типични ковачевски архитектурен стил, някои от които са останали непокътнати повече от век. Селото е притегателното място за много художници, артисти и други хора на изкуството. Неслучайно селото е наричано „българския Холивуд”. Тук са заснети повече от 20 български и чужди продукции. Именно в Ковачевица са снимани и някои от класиките на българското кино като „Мера според мера” и „Мъжки времена”.

Долен

dolen

С. Долен обшина Сатовча е архитектурен резерват от 1977 г. Ще откриете характерните за този региона възрожденски къщи с белосани стени, силно еркерно издаден горен етаж, резбовани дървени тавани, и покриви с тикли, напълно реставрирани. Над 70 са сградите паметници на културата. Уличките между тях са калдъръмени и са запазили вида си от преди два века. Измежду забележителностите в Долен е и църквата Св. Николай Чудотворец, която впечатлява с иконостаса и иконите си. Строена е през 1834 г., заедно с килийно училище. Други интересни обекти са кръстовището Кавалите, Николаевата чешма и чаршийската улица.

Лещен

leshten

Село Лещен община Гърмен е старинно селище със 30 запазени стари български къщи. Голяма част от тях са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. Гостите на селото могат да разгледат колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, сбирката от картини и старинни фотографии, които представят етнографското и културно наследство на селото. Някогашното килийно училище днес е привлекателна кръчма, която предлага невероятни местни специалитети.

Делчево

delchevo

С. Делчево община Гоце делчев се намира в полите на Пирин на 8 км от града. Със своята архитектура Делчево представлява едно малко съкровище. 26 от къщите в селото са национални паметници на културата. Те са строени в стила характерен за периода на Българското възраждане. В селото цари специфична атмосфера от края на 19 век.