къщи | зима | лято| забележителности | заведения | услуги и био храни | имоти |контакти

Пещери

Лепеница

cave lepenica

Лепеница е най-значимата и красива пещера в района на Ракитово. Дълга е 1525 м, с надморска височина 975 м, с денивилация +10 м. Пещерата има три етажа. Долният е с дължина 273 м, през него тече подземна река. На втория етаж има четири езера през дъждовно време, а в сухо време езерата стават две. Третият етаж е сух, но недосъпен. Пещерата е богата на сталагмити, сталактити и сталактони. От Ламбиеви колиби може да бъде достигната през планината по офроуд трасе или да се заобиколи през Велинград. В пешерата се влиза само с пешерняк след предварителна заявка.

Маноилова дупка

cave manoilova dupka

До село Рибново на левия бряг на р. Маноиловски дол се намира най-дългата пещера в Родопския рид „Дъбраш”. Един от най-ценните спелеоложки комплекси в страната, поради богатите си пещерни образувания и значението й за опазване на световнозащитените видове прилепи. Пещерата има карстов произход, средногодишна температура 8,7?С и дължина 2 175 м.След началните 350м се разклонява на две основни галерии, от които се отделят къси разклонения. Долната галерия има дължина 605м (с разклоненията 845м) при денивелация от входа -105м и среден наклон 17,36%. Горната галерия е дълга 1,150м (1,330м с разклоненията) и има денивелация от входа 115м. Общата дължина на всички картирани галерии е 2,175м, а денивелацията е 115м.

Пещерата е изключително интересна. Още в началото има 2 прага, които се преодоляват без инвентар. При първият помага едно дърво, което играе ролята на мачта. Добре е да се носи няколко метра лента, с която да се помогне на по-тромавите, ако дървото го няма. Вторият праг се преодолява след пропълзване в най-високата част вляво и минаване плътно вдясно. Изключително впечатляващи са дълбоките и много криви меандри, в които по-слаб човек е възможно да върви прав, но по-едрите трябва да пълзят, тъй като долу е най-широката част на меандрите.

Други пешери

В района имама множество пещери които са по малки или изискват специално оборудване. Такива са пропастите над Банско най дълга е тази до Бъндерица дължина 243 м и денивилация 125 м., Каменитиците и Спропадналото в Пирин над Разлог, и малките пешери в общ. Гърмен и Сатовча.