къщи | зима | лято| забележителности | заведения | услуги и био храни | имоти |контакти

Спа и минерални извори

Разложката долина е едно от местата в България с най-голяма концентрация на минерални извори. Има писмени дани че още по времето на император Юстиниян римска аристокрация е ползвала лековити свойства на водата в района. Навсякъде има открити басайни с топла вода пододящи за плаж и плуване дори и времето да е по студено.

Баня

bania

Минералната вода в Баня е със средна температура 58° и общата сума на минерализацията 364.71 мг в 1 (един) литър. Тя може да се използва за SPA, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, благоприятна е също за следоперативна профилактика на стари травми - счупвания на кости, изкълчвания, натъртвания, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дископатия, гръбначни възпаления и счупвания, хронични гинекологични заболявания, възпалителни заболявания на нервната система, камъни в бъбреците, черния дроб, стомаха, възпаления на дихателните пътища, неврози, както и хронични натравяния с някои тежки метали (радиоактивен стронций, церий и др.) В селото има открит басейн и баня.

Елешница

spa eleshnica

Термален извор Елешница - температура- 36 С . По химичен състав водата е от клас актотерми и е близка до водите на Хисар, Девин и Песнопой. Съпътстващия водата газ радон,не само че не представлява опасност/тъй като не е разтворим в нея и лесно се отделя/,но може да разшири лечебния й спектър за лекуване на белодробни заболявания чрез инхалации.

Чрез бани също лекува и шипове ,дископатии,ишиас,травматични увреждания на стави и кости,рани и кожни заболявания.

Питейното лечение е за стомашно-чревни,бъбречно урологични и чернодробно жлъчни заболявания, подагра, диабет и др. Водата не съдържа нитрати,нитрити и амониеви йони,което я определя като свръх чиста.

В селото има басейн с седем метрова кула за скачане и баня.

Термален източник "Св. Варвара" температура 58 С- при постоянно водочерпене В сравнение с водите на с.Баня,тази е с намалено съдържание на сяра.Тя е с доказани лечебни качества за кожни болести,травматични увреждания на стави и кости.

Добринище

spa dobrinishte

В Добринище има 17 извора с минерална вода. Те са разположени в северната част на града покрай течението на реката. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриево- флуорна. Тя е без мирис и утайка и е приятна за пиене. Температура и се движи в границите между 30-43 градуса. Добринищката минералната вода се използва чрез бани и пиене. По лекарско предписание тя лекува различни заболявания.

Баните се препроъчват и имат доказан ефект при хронични забоялвания на ставите, костите, мускулите, сухожилията, при хроничен ставен ревматизъм, последствия от костни счупвания, наранявания и контузии. Освен тове те добре повлияват хронични заболявания на периферната нервна система /невралгии, ишиас, лумбаго, радикулит, плексити/, на хронични гинекологични заболявания и на кожни заболявания /екземи/. Оказва се, че потапянето и продължитлоното престояване в минералния басейн е най-добрата терапия за уморените мускули и цялото тяло след дълъг скиорски ден по белите писти на Пирин. Истинските скиори знаят това.

В града съществува обществена баня, разположена сред голям парк. В нея има мъжко и женско отделение, всяко от които е с голям басейн с дълбочина 1,50м. Изключителната ценност на това място е, че басейните се пълнят с непрекъснато течаща свежа минерална вода, идваща директно от извора. Температурата и не изсква допълнително разхлаждане или затопляне, което запазва максимално нейните качества. Освен това съществуват и вани за самостоятелно ползване. Банята е общинска собственост и цената на билета е.....

След водната терапия могат да се ползват масажи, козметични процедури и фризьор.

В двора на банята има стара пералня. Меката топла вода е като балсам за тъканите и запазва техните цветове. Хората от целия регион обичат да я ползват.

Други популярни места са плажат и малък открит басейн, т.нар. римска баня, намиращ се в края на градчето в посока село Елешница. Кътчето е красиво и припечно. Ако вярвате в идеите за живата сила и паметта на водата, това място е за Вас. Тук ще се заредите с положителна енергия и дълголетие.

Якоруда

spa iakoruda

Минералната вода на територията на Якоруда е хипертермална (42оС), слабоминерализирана, сулфатно – хидрокарбонатна натриева с висока концентрация на флуорид (14-15 мг/л). Тя е бистра, без мирис, приятна за пиене. Лекува стомашно-чревни, бъбречни и кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. В землището на гр. Якоруда има два минерални извора и един сондажен кладенец.

Има басейн и плаж с минерална вода.

Огняново

ognianovo

Огняновските минарални бани се състоят от 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и ср. температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-голямият извор тук - Мирото е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново.

Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура 42, 5 и 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.

Крайселско е другият минерален възел, който се намира на на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с общ дебит 17 л/сек, чиято температура достига около 16-40 градуса по Целзии. Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Абсолютно всички минерални извори на територията на селото са без санитарно – химическо замърсяване и са бактериологично чисти.

Физико-химичният им състав ги охарактеризизра като хипертермални и слабо минерализирани . Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. Всеки месец за балнеологични процедури тук пристигат около 2000 души, сред които и чужденци от цяла Европа.

Всеки хотел в селото е с басейн със свободен достъп и може да избирате в зависимост от вашите предпочитания. Курорта се намира на 40 км. от Ламбиеви колиби в посока гр. Гоце Делчев