Съюз на българските скиори и сноубордисти

начало | форум | курорти | членство | цели | обяви | приключения | отстъпки | училище | контакти | стани партньор | потърси приятели |
email pass

Ски курорти в България

в. Ком
времето
карта на пистите
виж >>>
съоражения
писти
макс. височина
1959 м.
лифтове
2 влека
цени
20 лв 1 ден
снежна
покривка
web камери
х. Ком
до град
Берковица
мин. височина
1640 м.
телефони
0953/ 804 26, 0887 227 213
Кратък бюлетин от 0000-00-00 за ситуацията в курорта:

Пистите под връх Ком са гордостта на района. Алпийската писта (1,5 км), се спуска от Малкия Ком, има два ски влека. Единият е нов, с дължина 800 м., а старият е детски. За час по пистата могат да се спускат по 800 скиори, но по-важното е, че зимният сезон трае близо 5 месеца и ски се карат чак до пролетта. Средната годишна температура е около 11 градуса.

Перспективите за развитие на района са свързани в голяма степен и с проекта на „Главболгарстрой“ за спортно-туристически комплекс под Ком. Както е известно, разработката носи името „Берковски балкан“.

Проектът предвижда изграждането на 6 въжени линии.
Седалков лифт 1 и седалков лифт 3 – ще служат за връзка към най-високите точки – Среден и Малък Ком. Седалков лифт 2 ще свързва двете направления на зоната и прилежащите им ски-писти. Седалков лифт 4 ще свързва вр. Щърковица със с. Бързия. Последните два ще бъдат използвани като основни, ако лоши метеорологични условия пречат за използването на лифт 1 и лифт 3.

Предвижда се и връзка с Берковица чрез изграждане на на още два лифта – лифт 5 и лифт 6. Това ще позволи и изграждането на леглова база в района на града. Самите ски-писти ще предлагат възможности за всички категории скиори.

Скиорска зона І- “Ком” – за средни и добри скиори – от вр. Среден Ком до Долна станция на седалков лифт 1 . Пистата е разнообразна , предимно “синя”.

Скиорска зона ІІ – “Малък Ком” – за добри и много добри скиори, стига до междинна станция на седалков лифт 2.

Скиорска зона ІІІ – “Фунията” –за слаби и средни скиори , от х. Ком до междинна станция на седалков лифт 2

Скиорска зона ІV – “Митериза” –за добри и много добри скиори

Скиорска зона V – “Хижа Ком” – за средни и добри скиори.

Всяка от ски зоните е обезпечена с транспортни съоръжения и ски-писта. Транспортните съоръжения / лифтовете/ са с обща дължина 9400 /вкл. и съществуващите/ и капацитет 1045 бр. на час Общата дължина на пистите – 13 160 м с опции в бъдеще да достигнат до 25 км . При тези съоръжения оптималният брой скиори, които могат да се намират едновременно в зоната, ще възлезе на около 2 500 души с възможност за увеличение до 1.5 пъти. Предвижда се основните лифтове да са с открити три и четириместни седалки, с изключение на лифт 6 /по проект кабинков/ . Планира се и писта за сноуборд, съоръжения и писти за биатлон, както и площадки за делтапланеризъм и парапланеризъм.

Как да стигнем:

На 16 км от Берковица по асфалтов път които се почиства винаги. Ако се пътува от София и се мине през прохода Петрохан, до града има само 90 км. От Враца разстоянието е 60 км, от Видин - 120 км. До града може да се стигне с автобуси през Петрохан, има и влак, който минава през доста живописни местности от Монтана до Берковица.


Напишете и ваше менение, съвет или постинг за този курорт
партньори на в. Ком
РЕА ТЕХ ЕООД